Skip to content

Računalništvo v oblaku

računalništvo v oblaku

Kaj je računalništvo v oblaku?
Računalništvo v oblaku je opredeljeno kot shranjevanje in dostop do podatkov in računalniških storitev prek interneta. Namesto da bi datoteke hranili na lastnem trdem disku ali lokalni napravi za shranjevanje, jih lahko shranite v oddaljeno zbirko podatkov. Dokler ima elektronska naprava dostop do spleta, ima dostop do podatkov in programov za njihovo upravljanje. Glavni namen računalništva v oblaku je omogočiti dostop do podatkovnih centrov številnim uporabnikom. Uporabniki lahko dostopajo do podatkov tudi z oddaljenega strežnika.

Računalništvo v oblaku je priljubljena izbira za ljudi in podjetja iz več razlogov, med drugim zaradi prihranka stroškov, večje produktivnosti, hitrosti in učinkovitosti, zmogljivosti in varnosti.

Razumevanje računalništva v oblaku
Računalništvo v oblaku se imenuje tako zato, ker se informacije, do katerih se dostopa, nahajajo na daljavo v oblaku ali virtualnem prostoru. Podjetja, ki ponujajo storitve v oblaku, uporabnikom omogočajo shranjevanje datotek in aplikacij na oddaljenih strežnikih, nato pa do vseh podatkov dostopajo prek interneta. To pomeni, da uporabniku za dostop do njega ni treba biti na določenem mestu, kar mu omogoča delo na daljavo. Računalništvo v oblaku prevzame vso težko delo, povezano s stiskanjem in obdelavo podatkov, iz naprave, ki jo nosite s seboj in katero potrebujete za delo. Vse to delo je preneseno v velike računalniške gruče daleč v kibernetskem prostoru. Internet postane oblak, vaši podatki, delo in aplikacije pa so na voljo iz katere koli naprave, s katero se lahko povežete z internetom, kjer koli na svetu.

VRSTE OBLAKOV
Na voljo so štirje različni modeli oblaka, ki jih lahko naročite glede na poslovne potrebe:

 • Zasebni oblak: V tem primeru so računalniški viri razporejeni za določeno organizacijo. Ta metoda se bolj uporablja za interakcije znotraj podjetja. Kjer lahko računalniške vire upravlja in ima v lasti ista organizacija.
 • Skupnostni oblak: Tu so računalniški viri na voljo skupnosti in organizacijam.
 • Javni oblak: Ta vrsta oblaka se običajno uporablja za interakcije tipa B2C (Business to Consumer). V tem primeru je računalniški vir v lasti vlade, akademske ali poslovne organizacije.
 • Hibridni oblak: Ta vrsta oblaka se lahko uporablja za obe vrsti interakcij – B2B (Business to Business) ali B2C (Business to Consumer). Ta metoda uporabe se imenuje hibridni oblak, saj so računalniški viri povezani z različnimi oblaki.

Vrste storitev v oblaku
Storitve računalništva v oblaku ne glede na vrsto storitve uporabnikom zagotavljajo vrsto funkcij, med drugim:

 • e-pošta,
 • analiziranje podatkov,
 • zagotavljanje programske opreme na zahtevo,
 • shranjevanje, varnostno kopiranje in iskanje podatkov,
 • ustvarjanje in testiranje aplikacij,
 • pretakanje zvoka in videoposnetkov.


Računalništvo v oblaku je še vedno precej nova storitev, vendar jo uporabljajo številne različne organizacije, od velikih korporacij do malih podjetij, od neprofitnih organizacij do vladnih agencij in celo posamezni potrošniki.

Prednosti računalništva v oblaku

Prednosti uporabe računalništva v oblaku so naslednje:

 • nižji stroški infrastrukture IT in računalnikov za uporabnike,
 • izboljšana zmogljivost,
 • varnostno kopiranje in obnovitev,
 • manj težav z vzdrževanjem,
 • takojšnje posodobitve programske opreme,
 • večja zmogljivost shranjevanja,
 • povečanje varnosti podatkov,
 • izboljšana združljivost med operacijskimi sistemi.

Računalništvo v oblaku pa lahko ima tudi nekaj slabosti.

Slabosti računalništva v oblaku
Pri vsej hitrosti, učinkovitosti in inovacijah, ki jih prinaša računalništvo v oblaku, seveda obstajajo tudi tveganja.

Varnost v oblaku je vedno predstavljala velik problem, zlasti ko gre za občutljive zdravstvene zapise in finančne podatke. Čeprav predpisi silijo storitve računalništva v oblaku, da okrepijo svoje ukrepe za varnost in skladnost, to ostaja stalno vprašanje. Šifriranje varuje pomembne informacije, vendar če se šifrirni ključ izgubi, podatki izginejo.

PONUDBE RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Obstajajo tri glavne ponudbe računalništva v oblaku:

 • programska oprema kot storitev (SaaS),
 • platforma kot storitev (PaaS),
 • infrastruktura kot storitev (IaaS).

Različna podjetja uporabljajo nekatere ali vse te komponente glede na svoje zahteve.

SaaS (programska oprema kot storitev)
SaaS ali programska oprema kot storitev je model distribucije programske opreme, pri katerem prodajalec ali ponudnik storitev gosti aplikacije, ki so strankam na voljo prek omrežja (interneta). SaaS postaja vse bolj razširjen model dostave kot osnovna tehnologija, ki podpira storitveno usmerjeno arhitekturo (SOA) ali spletne storitve. Ta storitev je prek interneta na voljo uporabnikom kjer koli na svetu. Uporabniki SaaS pa se namesto na nakup programske opreme naročijo nanjo, običajno mesečno prek interneta.
Vsakdo, ki potrebuje dostop do določene programske opreme, se lahko vpiše kot uporabnik, ne glede na to, ali gre za eno ali dve osebi ali za tisoč zaposlenih v korporaciji. SaaS je združljiv z vsemi napravami, ki omogočajo internet.
Veliko pomembnih nalog, kot so računovodstvo, prodaja, izdajanje računov in načrtovanje, je mogoče opraviti z uporabo SaaS.

PaaS (platforma kot storitev)
Platforma kot storitev, imenovana PaaS, zagotavlja platformo in okolje, ki razvijalcem omogoča gradnjo aplikacij in storitev. Ta storitev je nameščena v oblaku, uporabniki pa do nje dostopajo prek interneta. Storitve PaaS se nenehno posodabljajo in dodajajo nove funkcije. Razvijalci programske opreme, spletni razvijalci in podjetja imajo lahko koristi od PaaS. Zagotavlja platformo za podporo razvoju aplikacij. Vključuje storitve podpore in upravljanja programske opreme, shranjevanja, mreženja, uvajanja, testiranja, sodelovanja, gostovanja in vzdrževanja aplikacij.

IaaS (infrastruktura kot storitev)
IaaS (infrastruktura kot storitev) je poleg PaaS (platforma kot storitev) eden od temeljnih storitvenih modelov računalništva v oblaku. Omogoča dostop do računalniških virov v virtualiziranem okolju “v oblaku”. Zagotavlja računalniško infrastrukturo, kot so virtualni strežniški prostor, omrežne povezave, pasovna širina, usmerjevalniki obremenitve in naslovi IP. Sredstva strojne opreme se pridobivajo iz več strežnikov in omrežij, ki so običajno razporejeni po številnih podatkovnih centrih. To zagotavlja redundanco in zanesljivost IaaS. IaaS (Infrastruktura kot storitev) je popoln paket za računalništvo. Za mala podjetja, ki iščejo znižanje stroškov za IT infrastrukturo, je IaaS ena od rešitev. Letno se veliko denarja porabi za vzdrževanje in nakup novih komponent, kot so trdi diski, omrežne povezave, zunanja pomnilniška naprava itd., ki bi jih lastnik podjetja lahko prihranil za druge stroške z uporabo IaaS.

PRIMERI RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Tukaj je nekaj primerov aplikacij za računalništvo v oblaku:

Zdravstvo:
Medicinski strokovnjaki lahko izvajajo diagnostiko, gostijo informacije in analizirajo paciente na daljavo s pomočjo računalništva v oblaku. Računalništvo v oblaku zdravnikom omogoča hitro izmenjavo informacij. Prav tako prihrani stroške, saj omogoča takojšen prenos velikih podatkovnih datotek. To zagotovo poveča učinkovitost. Stanje pacientov je mogoče v nekaj sekundah posodobiti tudi s pomočjo oddaljene konference.

Facebook, Dropbox in Gmail:
Računalništvo v oblaku se lahko uporablja za shranjevanje datotek. Pomaga vam samodejno sinhronizirati datoteke iz različnih naprav, kot so namizni računalnik, tablica ali mobilni telefon itd. Dropbox uporabnikom omogoča brezplačno shranjevanje in dostop do datotek. Omogoča tudi enostavno varnostno kopiranje. Platforme družbenih omrežij, kot je Facebook, zahtevajo zmogljivo gostovanje za upravljanje in shranjevanje podatkov v realnem času. Komunikacija v oblaku zagotavlja možnosti »klikni za klic« s spletnih mest družbenih omrežij in dostop do sistema za takojšnje sporočanje.

Poslovni proces:
Dandanes so številni poslovni procesi, kot so e-pošta, ERP (upravljanje podjetniških virov), CRM(upravljanje odnosov s strankami) in upravljanje dokumentov, postali storitve v oblaku. SaaS je postal najbolj pomembna metoda za podjetja.

Izobrazba:
Računalništvo v oblaku je uporabno tudi v izobraževalnih ustanovah za učenje na daljavo. Ponuja različne storitve za univerze, visoke šole, profesorje in učitelje, da doseže na tisoče študentov po vsem svetu. Podjetja, kot sta Google in Microsoft, ponujajo različne storitve brezplačno fakultetam, učiteljem, profesorjem in študentom iz različnih učnih ustanov. Različne izobraževalne ustanove po vsem svetu uporabljajo te storitve za izboljšanje učinkovitosti in produktivnosti.